na gorąco
Encyklopedia PWN
karton
techn.:
[fr. carton < wł. cartone],
kokosowy olej, masło kokosowe,
tłuszcz otrzymywany przez tłoczenie na gorąco i ekstrakcję oczyszczonej i rozdrobnionej w śrutownikach kopry, zawierającej 60–70% tłuszczu, z reguły odkwaszany i rafinowany;
kowarka, młotkownica,
maszyna kuźnicza z promieniowo rozmieszczonymi wieloma bijakami do kucia prętów i wykonywania (na gorąco lub zimno) odkuwek o wydłużonych kształtach z metalowych prętów i rur.
krupnik
napój alkoholowy (ok. 40% alkoholu), sporządzany ze spirytusu, na miodzie i korzeniach, pity zwykle na gorąco;
[litew.],
leczo, węg. lecső,
potrawa ze świeżej papryki, pomidorów i cebuli, z dodatkiem kiełbasy, jajek i przypraw, spożywana na gorąco.